Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > Новини и събития > Журито в конкурса „Баня на годината“ съветва участниците да създават проектите си с мисъл за хората 
30.10.2019

Най-важното при проектирането на санитарни помещения в обществени пространства

Споделяне във Facebook

София, 29 октомври 2019 г. 

Журито в конкурса „Баня на годината“ съветва участниците да създават проектите си с мисъл за хората 


Категорията в конкурса „Баня на годината 2019“, посветена на санитарните помещения в търговски център, стана повод за среща на доказани архитекти със студенти и млади проектанти в шоурума на Ideal Standard – TheBathroom. Архитектите Александър Бояджиев от Ideal Standard, Цвета Томова от „Ситискейп“ и Димчо Тилев споделиха своите практики и решения, чрез които участниците в националния конкурс да бъдат вдъхновени при създаването на своите проекти. Професионалистите в областта на архитектурата успяха да вдъхнат увереност у бъдещите участници, като ги насочваха, че най-важна при проектирането е мисълта за хората.

„Доверие отвътре навън“ е послание, което допълва грижата за хората и бе представено от арх. Бояджиев. Той даде ценни съвети на бъдещите участници като ги насочи към продуктите, които могат да използват в категорията „Санитарни помещения в обществени сгради – 3D“. Архитект Бояджиев подчерта предимствата на най-новите системи за вграждане ProSys и на редица технологии за санитарните помещения, особено ценни за обществените пространства. 

За тези пространства са важни четири основни характеристики – функция, хигиена, устойчивост и естетика. Те са неразривно свързани. Дизайнът на обществените пространства започва от обозначението на тоалетната. Създаването на комфортна зоната за изчакване, минимизиране на допир до повърхности, използването на сензорни устройства, са важни теми, които проектантът трябва да съобрази като подбира продуктите на Ideal Standard в своя проект. Това са характеристики, които осигуряват функционалност и предпоставки за добра хигиена. „Въображението, което може да се вложи в проектирането на обществени санитарни възли, е безкрайно. Може много да се експериментира, стига да има желание и проектантът да е достатъчно упорит. Нито една от тези характеристики не трябва да се пренебрегва. Всички те - функция, хигиена, устойчивост и естетика трябва да работят заедно.“, препоръчва арх. Томова и акцентира върху задълбочено и целеполагащо проектиране пред бъдещите участници.

„Няма проектантска задача, която да е безинтересна и незначителна. Често дребните проблеми крият доста интересни предизвикателства. Наша отговорност като проектанти е да ги решаваме.“, споделя като предизвикателство арх. Цвета Томова.

Арх. Димчо Тилев, дългогодишен член на журито на конкурса Баня на годината, представи три свои проекта и препоръча проектантите да съобразяват функционалността на сградата и да проектират така, че да отговаря на нуждите на хората и да бъде в унисон със съвремието. В един от своите проекти арх. Тилев демонстрира, как дейността на проектанта е да се съобразява с изискванията на възложителя, конструктора и строителя и препоръча на участниците в срещата да се съобразят с всички норми и законови регулации, когато подготвят проектите си за конкурса „Баня на годината“. Това изисква много творчество, професионално отношение към детайла и цялостно изпълнение на проекта и много постоянство. 

Посещението на семинарите с професионалисти и участието в конкурса помагат и развиват прохождащите архитекти и тези, които работят от години в областта. Съветът на арх. Тилев към участниците в конкурса Баня на годината 2019 г. е да работят много  и да не се отказват.