Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > Новини и събития > Новини
12.10.2018

Иновативни решения за семейни и обществени санитарни помещения ще бъдат фокус в юбилейното издание на Ideal Standard Баня на годината 2018

Споделяне във Facebook

Националният конкурс Баня на годината обяви 15-тото си издание за 2018 г. по време на стилен коктейл, събрал медии, имена в архитектурата и дизайна – членове на журито на конкурса и победители от миналогодишни издания. 
 

„Тази година организираме 15-тото юбилейно издание на конкурса Баня на годината, който се разгърна през годините в национален мащаб. Той дава възможност на архитекти, интериорни дизайнери от цялата страна и студенти да представят своите умения, знания и вдъхновения.  Бих искала да изразя огромната си признателност за това, че заедно с вас градим този конкурс“, сподели Маргарита Ронкова, Ръководител „Продажби – България“ по време на представянето.

В новото си издание конкурсът поставя по-сериозни изпитания пред участниците. От 11 октомври 2018 година до 28 януари 2019 година кандидатите имат възможност да разработят и представят своите проекти в четири категории: „Санитарни помещения в офис сграда – BIM проект“, „Идеалната училищна тоалетна – 3D проект“, „Идеалната семейна баня - 3D проект“ и „Реализирана баня в жилищна сграда“. 

Участниците могат да работят индивидуално или екипно като отговарят на изисквания, съобразени с най-новите световни тенденции в дизайна и проектирането на бани в обществени и жилищни пространства.
Новите критерии за оценяване на подадените дизайнерски решения се формират според изискванията и спецификите за категориите, и са съгласувани с експертното жури. За оценяващите най-приоритетни са изискванията да се постигнат хармоничен, естетичен и цялостен образ на интериора, адекватност на решенията към съответната сграда. Търсят се дизайни в съзвучие със световните тенденции, енергоефективни и  иновативни решения за баня чрез продуктите на Ideal Standard, важен критерий е и доколко реализуем и приложим е всеки проект.

Конкурсът привлича таланти от цялата страна и се провежда в следните етапи:

- подаване на  проекти: от 11 октомври до 28 януари;

- гласуване на журито: от 1 февруари до 11 февруари;

- онлайн гласуване на публиката: 12 февруари до 24 февруари 2019 г. 

Най-добрите проекти ще бъдат наградени на официална церемония, която ще се състои на 28 февруари 2019 г. в София.

Вече 15 години конкурсът Баня на годината се утвърждава като трибуна за изява  на дизайнери и архитекти, които имат дръзновението да премерят силите си, да опознаят конкурентите си, да се запознаят с тенденциите и новостите в областта на архитектурата и интериорния дизайн на санитарни помещения. „Конкурсът е изключително професионално организиран. Той се превръща в място, където наред с конкурсния елемент, той става като една платформа, където всички въвлечени участници и жури обменят свои идеи, опит, философия. Споделят тенденциите в разработването на санитарните помещения“, споделя арх. Албена Владимирова – Андреева, жури в Баня на годината от първото издание на конкурса през 2004 г.

Проектите ще бъдат оценявани от над 20-членно професионално жури: председател на журито – Христо Караиванов, директор продажби Източна Европа; Арх. Албена Владимирова-Андреева, Васил Велчев, член е и на журито на най-големия конкурс за дизайн в света „A’Design award”, арх. Мария и Орлин Давчеви - Миодизайн, арх. Пенка Станчева, арх. Иван Александров, арх. Борислав Игнатов, арх. Атанас Динев, арх. Радина Гешева, Иван Гроздев, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Гергана Милушева, "Владимиров-Гюнелиев Архитекти" - арх. Момчил Владимиров и арх. Мирослав Гюнелиев, Think Forward - Галина Милкова и Недко Николов, арх. Петър Диков - студио ПроАрх, Da Architects - арх. Юри Танов, арх. Александър Асенов и арх. Мартин Ряшев, арх. Таня Дикова, Светослав Тодоров, арх. Светослав Станиславов – STARH, арх. Димчо Тилев - Тилев архитекти, Красимир Капитанов.

Подробни указания за изискванията за участие в 15-тото издание са публикувани в официалната  платформа на конкурса:  www.thebathroom.bg


София, 11 октомври 2018 г.