Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > Новини и събития > Иновативната седмица в Лесотехническия университет подготви студентите за участието им в конкурса „Баня на годината 2019“
12.11.2019

Иновативната седмица в Лесотехническия университет подготви студентите за участието им в конкурса „Баня на годината 2019“

Споделяне във Facebook

От 4-ти до 8-ми ноември, в Лесотехническия университет се проведе практическо занятие, в което студентите трябваше да създадат проект за иновативна баня. Практическата седмица се доближава до реалността, с която се сблъскват дизайнери и проектанти, тъй като задачата симулира проект, възложен от инвеститор, който трябва да се създаде в кратък срок, да се презентира и защити. 5 екипа от студенти представиха своите иновативни решения и макети пред официалното жури, в борба за първото място.

„Темата "Интелигента баня", зададена от организаторите на Конкурса Баня на годината на Идеал Стандарт,  провокира студентите да достигнат до различни решения – дигитализация и автоматизация, както и до конкретни базисни решения. Те стигнаха до извода, че понякога интелигентните неща се в простичките решения, такива които работят, които са добре измислени, направени с добър дизайн“, сподели проф. д-р Васил Живков, Катедра интериор и дизайн за мебели, Факултет Горска промишленост в Лесотехническия университет.

Според оценяващите участниците са успели да създадат истински иновативни по дизайн и функционалност бани - успели да имплементират идеи като шкаф-стълбичка за деца, сешоар за тяло, обособена част от банята за домашен любимец, баня със сензори за гласови команди и движение, които следят за човек, имащ нужда от помощ, вградена седалка за по-възрастни хора и много други креативни функционалности.

„Всички участници се справиха чудесно със задачата. Тази тематика е близка до тяхното поколение и до това, с което ще работят в бъдеще. Всички проекти бяха визионерски, а целия този опит, който натрупаха през седмицата могат да го използват, за да участват в конкурса „Баня на годината“, тъй като задачата е сходна до една от категориите и смятам, че вече са добили достатъчно смелост да го направят“, коментира арх. Александър Бояджиев от „Идеал Стандарт - Видима“.

Победител в състезанието стана екипът, разработил проект Life Force. Иновативната „капсула“, която съвместява в себе си всички потребности на една баня е във формата на кабина, която със своите вградени елементи може да бъде създадена навсякъде. 

Всички участници получиха подаръци от „Идеал Стандарт - Видима“ – каталог с последните тенденции при техните продукти и комплект пособия за проектиране. Голямата награда за победителите е BIM (Building Information Modeling) обучение с VR (Virtual Reality) и AR (Augmented Reality) симулация, проведено в шоурума за иновации и дизайнерски продукти – The Bathroom, от архитектите-специалисти на „Идеал Стандарт - Видима“.