Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > The bath room > Тема на месеца > Не-преходната баня

Не-преходната баня

Този месец ще изследваме един не много често срещан избор в интериора на частните домове  - отворен план на спалня и баня. При проектирането на нови пространства сме склонни да мислим за всяко от тях като отделни кутии, свързани между си с проход и врата. Tова често води до тесни и тромави дизайни, а банята е скрита в „ъгъла“, сякаш сме се сетили за нея в последния момент. Отвореният тип план на спалня и баня по-често се среща при хотелските стаи и създава усещане за луксозна, просторна и голяма баня. Основното притеснение при този вид разпределение е липсата на уединение, но то лесно може да адресира при проектирането и да се ограничи директният визуален контакт, а освен това има и редица  предимства, които трябва да се отбележат.

Отвореният план ни гарантира просторно помещение без прегради, което създава усещане за свобода и релакс след дълъг работен ден, а също така и по-малко разходи при изпълнението. Така ще можете да разпределите повече от бюджета си в по-висококачествено обзавеждане.

Ако сте се решили да предприемете този подход в интериора, ето няколко съвета за постигане на хармония. Банята е едно от помещенията, които се ремонтират най-рядко, тъй като подмяната на плочки изисква много повече време и усилия, а и са много по-устойчиви на времето. Използването на по-неутрални цветове за материалите по стените и пода позволява те по-лесно да се впишат при евентуално обновяване на спалното пространство. В нашия случай сме разделили мокрото помещение на две зони с два контрастни цвята – светлосив и черен.

Най-доброто изживяване под душа е комбинация от качество, практичност, лесни поддръжка и почистване повърхности, и изискан дизайн. Душ кабината е от новата колекция Connect 2, която предлага комфорт, стил и най-висококачествени материали. Всички Connect 2 душ-кабини и паравани са направени от 6 mm закалено стъкло, в съответствие със стандарт за безопасност EN14428. Закаленото стъкло, освен че е по-устойчиво, при счупване се разделя на малки гранулирани парчета, които нямат остри ръбове. За лесно и по-ефективно почистване долните ролки и панели могат да бъдат освободени, след което панелът се щраква обратно на мястото си за осигуряване на непропускащо вода уплътняване.

В неутралната част, освен душ зоната, са разположени и конзолните тоалетна чиния и биде от серия Blend. Те са дело на италианския дизайнер Роберто Паломба, резултат от стремежа му да премахне всичко, което не е необходимо и да се съсредоточи върху съществените елементи. Всяка част от Blend е внимателно проектирана, за да предложи абсолютна чистота на дизайна.

За да гарантирате, че помещението ще изглежда впечатляващо и в бъдеще, може да добавите един или два внимателно подбрани елемента, които ще са акцент в банята. В нашия случай това са черно-бяла свободно стоящата асиметрична вана Around, която е част от портфолиото на Atelier Collections и двустранна камина, която служи за ефирна преграда между спалното помещение и банята, и създава нова фокусна точка. Отделянето на банята от спалнята по този начин не позволява на влагата да достигне до леглото и останалите мебели, и да навреди на цялата стая. Черната зона се допълва и от зоната за умивалник, която се състои от мивка и шкаф Conca, също част от Atelier Collections.

Най-емблематичният дизайн, породен от партньорството на Ideal Stnadard с Palomba Serafini Associati е колекцията Conca, която предлага елегантен и минималистичен подход, придаващ индивидуалност на всяка баня. Тя е отличен пример за комбинация от изразени геометрични форми и сетивни детайли, постигнати с модерни технологии, които са били невъзможни през 70-те години, когато за пръв път е представена тази колекция. Възраждането на колекция Conca говори за пълна синергия между функционалното съвършенство и естетическата красота, при която дизайнът придава смисъл, надхвърлящ функционалността.