Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > The bath room > Тема на месеца > Луксозна баня във ваканционен хотел

Луксозна баня във ваканционен хотел

Ваканционните хотели предлагат огромен набор от услуги и удобства, а посетители очакват да имат възможност да се възползват от тях и в стаите си.

Този месец ще разгледаме една категория бани, която често пъти представлява сериозно предизвикателство както за дизайнерите и архитекти, така и за инвеститорите. В хотелските бани трябва да обърнем внимание както на естетическата страна, така и на много други аспекти: почистването да е бързо и лесно, дизайнът – егрономичен, а допълнителните функции за пестене на вода и енергия играят изключителна роля. Продуктите на Ideal Standard успяват да отговорят на тези критерии и са ефективен и надежден избор.

В настоящия проект разполагаме с едно сравнително просторно помещение, което ни позволява да разположим всичко необходимо за обзавеждането на баня в един голям хотелски комплекс от висок клас (4-5 звезди). Именно затова в представената хотелска баня обзавеждането притежава SPA характеристики като голяма свободностояща вана, отделни мивки за него и за нея и душ зона с термостатен смесител, които са явна покана за релаксация и доказан метод за примамване на повече гости с обещанието за краткотраен лукс.

Колекция Tonic II се характеризира с идеален баланс между форма, функция и иновация, което я прави толкова подходяща за обзавеждането на една луксозна баня. Същото се отнася и за свободностоящата вана, която е част от същата колекция. 

Високото ниво на хигиена и поддръжка обаче също допринасят за усещането за лукс, затова в проекта са използвани конзолни тоалетна чиния и биде, при които замърсяването е по-малко в сравнение със стоящите модели, а почистването на пода става бързо и лесно.

За модерната визия и в допълнение към перфектната хигиена е използвана и технологията AquaBlade®, която представлява интегриран микроканал в най-горната част на тоалетната чиния, осигуряващ измиване на 95% от повърхността. Тази технология е до 25% по-тиха в сравнение с обикновените тоалетни чинии, което означава, че няма да се нарушава комфорта на останалите обитатели на хотелската стая. 

Тоалетната чиния, бидето и душ системата са с вградени структури от новата система на Ideal Standard – ProSys™. Тя притежава авангардни характеристики, позволяващи лесен монтаж и обслужване, икономия на вода и енергия, подобрена хигиена – всичко необходимо за една хотелска баня. Системата ProSys™ включва редица предимства като технологията SmartValve например, която представлява специален пълнещ механизъм, който пести близо 0.5 литра вода на всяко измиване като не позволява постъпване на вода в казанчето преди изпразващият механизъм да се затвори. SmartFlush подобрява хигиената чрез самостоятелен резервоар в казанчето, който прецизно разпределя течен почистващ препарат при всяко измиване. Други ценни качества на тези структури са лесният и бърз монтаж, напълно адаптивната сервизна кутия, която се намира зад бутона и може да се осигури лесен достъп в случай на авария и улеснената настройка на височината.

Разполагането на две отделни мивки в зоната за умивалник предполага намаляване двойно времето за подготовка на сутрешния тоалет на посетителите, което е допълнителен бонус към чувството за комфорт. Мивките са от колекция Ipalyss на Ideal Standard, която се отличава с изключително тънък ръб (3,5 мм) и извънредна здравина, постигната благодарение на новия керамичен материал за супер тънка керамика DIAMATEC. Така безопасността на гостите е осигурена без компромис във визията и дизайна на помещението.

Статистически погледнато баните са едни от помещенията, криещи най-много опасности, което важи, както за жилищните, така и за хотелските бани. Ideal Standard е разработила редица технологии, които дават възможност на архитектите да интегрират високо ниво на безопасност във всяка хотелска баня. В настоящия проект се включва освен иновативния керамичен материал за мивка, така и цялостното обзавеждане на душ зоната.

Тя се състои от ултратънко поддушово корито Ultra Flat S и модулна термостатна система Archimodule. Поддушовото корито с височина от едва 3 см, представлява едно от най-безопасните решения за хотелите, тъй като разликата във височините между пода и горната му част е намалена до минимум, а покритието му е и с най-висок клас нехлъзгаща се повърхност class C. Термостатното регулиране от своя страна дава възможност за прецизен контрол на температурата и количеството вода, което осигурява безопасност дори и на най-малките посетители на банята. Със специалната си екологична функция, те дават възможност за намаляване разхода на вода до 50%. 

Цветовата гама на подовата настилка и покритието на стените е в неутрални цветове, за да се подсигури чувството за спокойствие и уют на обитателите, което е основно при посещението на един ваканционен хотел. Подът е покрит с гранитогрес в марокански стил, придаващ допълнителен детайл към помещението и свързващ белия цвят на керамиката със сивото покритие на стените. То от своя страна представлява декоративен материал, наречен микроцимент, който е изключително подходящ за прилагане в мокри помещения, тъй като е устойчив на течаща вода и висока влажност, а освен това се нанася бeз пpeĸъcвaния, бeз фyги и лaйcни, които да зaдъpжaт мpъcoтия и го пpaви изĸлючитeлнo лecен зa пoддpъжĸa и пoчиcтвaнe. Използван е и трети материал – дърво, който отделя зоната за душ и допълва усещането за уют.

Хотелските бани често пъти могат да бъдат много претенциознни поради комплексния си характер, включващ елегантен дизайн, високо ниво на хигиена, лесна поддръжка и отговорно изразходване на енергийните ресурси. Изборът на подходящо обзавеждане и материали, които да отговарят на всички тези изисквания обаче е все по-лесен и достъпен, за да имат възможност архитектите да отделят повече време върху цялостната концепция за дизайн.