Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > Баня на годината > Конкурсът до сега
29.03.2011

Баня на годината 2010

Споделяне във Facebook

Седмото издание на конкурса за дизайнерски решения за баня – „Ideal Standard Баня на годината” награди най-вдъхновяващите авторски 3D проекти на бани, създадени с предлаганите от Ideal Standard продукти. За първи път дизайнерите на номинираните в конкурса проекти ги представиха и защитиха публично пред специализирано жури, всички участвали в конкурса, медии и партньори. Победителите бяха избрани сред номинирани 12 проекта, които се отличаваха с дръзките си идеи и съчетанието на дизайн, функционалност и иновативност в идеята за създаването на идеалната баня.

Наградите бяха връчени на специална церемония в хотел „Арена ди Сердика", в София, на 29 март 2011 г.

Наградените проекти бяха определени сред общо 12 номинирани авторски 3D проекти за бани, създадени с продуктите Ideal Standard. За първи път в конкурса Ideal Standard Баня на годината всички победители бяха определени след публична защита на 12-те номинирани проекти пред жури в състав: арх. Иван Александров - интериорен дизайнер, арх. Албена Владимирова-Андреева - интериорен дизайнер, Никки Канделеро - интериорен дизайнер, Николай Ников - интериорен дизайнер, Иван Гроздев - интериорен дизайнер и Христо Караиванов - Директор Маркетинг и Продажби на „Идеал Стандарт - Видима". Събитието предизвика очакван интерес, в лицето на архитекти, дизайнери, медии и партньори.

Изключително силните кандидатури затрудниха избора на журито, което изненадващо реши да даде две първи награди и една трета.В Ideal Standard Баня на 2010 участваха интериорни дизайнери, архитекти, студенти по архитектура и дизайн, приложни изкуства, също и студия и фирми с колективни проекти, които представят авторски 3D решения с площ до 12 кв.м.

 

НОМИНАЦИЯ 1

H2O в Геометрия, Gemelli Design Studio

В Банята, царството на Водата, човек бива приютен сам със себе си, чувствайки се така, сякаш отново се ражда. Името на проекта е „Н2О в Геометрия”, защото Водата е водещата сила в този проект. Всички жизнени процеси в човешкото тяло са свързани с нея. Белият цвят на продуките на Ideal Standard символизира чистота и блясък, синият - цвета на водата, която се разлива в пространството на банята. Банята е разделена на две нива, които разделят дейностите, извършвани в нея. В първото ниво са позиционирани мивките и санитарния възел от серията Moments, показващи съвременен облик и ергономичност. Към мивките са подбрани огледала от серията Bubble, наподобяващи балончета въздух, плуващи във вода. На второ ниво са отделени душ кабината с поддушово корито Tonic и ваната Aqua - Combi с хидромасажна система TWIN PLUS, където човек може да се отпусне и релаксира.

 

НОМИНАЦИЯ 2

Плодове и шоколад, Йордан Вукански

Този проект в цвят плодове и шоколад, в съчетание с мебелите и санитарната керамика Moments с меки заоблени форми, очертават една свежа и витаминозна семейна баня. Търсено е витализиращо, зареждащо с енергия, позитивно въздействие при всяко посещение. Основните функции са концентрирани на фронталната стена срещу входа. Така на срещуположната страна се оформя дискретната зона за релакс с ваната Moments. Вратата е изместена максимално вдясно /архитектурата позволява това/, за да има достатъчно място за ваната. Ходовата линия е изместена по диагонал, като в центъра на помещението остава мивката, а отдясно на нея е душ-кабината Prestige . По този начин се увеличава максимално и достъпът на естествена светлина, която достига и изпълва пространството по цялата дължина.

 

НОМИНАЦИЯ 3

В банята са обособени три зони: санитарен възел, душ зона и кът с мивка, които са така разположени, че да оползотворяват максимално добре наличното пространство и в същото време да дават усещане за простор и свобода на движенията. Този ефект допълнително се подсилва от оригинално решения таван, през който прониква естествена светлина. Използваните продукти от колекцията Moments се съчетават с естествените материали камък и дърво. Идеята е да се създаде усещане за по-голяма близост до природата, което се допълва от двата големи прозореца в помещението, откриващи релаксираща гледка към боровата гора около къщата. Акцент в банята, освен продуктите от серия Moments, са декоративните стени с релефна мозайка.

 

НОМИНАЦИЯ 4

Баня „Nero Gold”, Николай Булев

Основната концепция в проекта е създаването на модерен и луксозен интериор на баня в съвременен минималистичен стил. Банята носи името на основния облицовъчен материал Nero Gold. В съчетание с продуктите на Ideal Standard, черният мрамор със „златни” жилки създава неповторима атмосфера. Лакираните стъклени повърхности на опорната стена и мебелите SimplyU, преградната стена на душа и входната врата са съчетани перфектно с хромираните датайли на хидромасажния панел Magnum.

 

НОМИНАЦИЯ 5

Сливане и диференциране, Арх.Петя Петрова

Проектното решение цели да приобщи банята към заобикалящите я пространства - екстериорни или интериорни. Пропорцията на банята - 6/1,65м - е предопределена от тази идея. „Сливането“ и „диференцирането“ се осъществява посредством високотехнологична плъзгаща стена по дължината на банята. Огледална стена по ширината на банята, оптически я удължава, „озеленява“ и внася допълнителна светлина. По всички останали стени, както и пода, е плъзнала зелена влаголюбива растителност. Достъпът в банята е осъществен посредтсвом “плаващи” в зеленината островчета от тиково дърво. Стилната колекция SimplyU на Ideal Standard контрастира с пейзажността на растенията и силно изпъква на зеления фон.

 

НОМИНАЦИЯ 6

Детска баня, Ралица Иванова

Използваните свежи цветове, създават весело настроение, възпитават естетическото усещане на детето към красивото в заобикалящия го свят. Умелото съчетание на санитарни продукти и мебели от колекцията Moments с асиметричната ъглова вана Aqua отговарят на всички нужди на подрастващите с времето деца. Оранжевите цветове са най-активни. Те въздействат силно емоционално и възбуждащо, настройват към радост и веселие, олицетворяват здраве и деен живот.

 

НОМИНАЦИЯ 7

Природата като дизайнер, Interioro design studio

В епохата на високите технологии все повече се обръщаме към природата. Подвластни на тази тема сме разработили стилна и елегантна баня - съвкупност от иновативни продукти на Ideal Standard, разположени в среда близка до природата. Концепцията заложена в този проект показва доброто взаимодействие между природа и високи технологии. Идеята за дизайна на банята е да бъде лично пространство към спалнята – за ежедневна хигиена, релакс и домашно SPA удоволствие. Плановото разпределение е с разчупена форма (тенденция при съвременното строителство) за по-добро функционално зониране. Подиумът на ваната визуално отделя различните зони. Естествената светлина и красивата гледка от прозореца - тип витрина допълват концепцията и придават комфорт.

 

НОМИНАЦИЯ 8

Вдъхновение от природата, Велислав Великов

Дневна светлина облива банята. Отваряш вратата и се къпеш в морския пейзаж и лъчите на слънцето. Не се чувстваш, като в стая с четири стени, а близо до природата. Докато се напълни ваната с вода можеш да седнеш на пейката под дървото. За да си вземеш душ вървиш по пътечка от природен материал. За свежия въздух в банята се грижи посадено дръвче и тревичка. В тази идилична обстановка своето значимо място заемат мебелите от колекцията Imagine, смесителите Attitude, душ кабината 8MM.

 

НОМИНАЦИЯ 9

Модрен стил и елегантна визия, Весела Димитрова

Основната идея на проекта е да се намери най-удобното и функционално разпределение на зоните: душ, тоалетна и биде, умивалник с огледало и кът за релакс. Заложено е изцяло на продуктите от колекцията SimplyU. Флоралните декоративни мотиви в мебелите подсилват блясъка на керамичните продукти и придават съвременно звучене. В резултат се получава една баня обзаведена в модерен стил и елегантна визия. Цветовете на фаянса и керамиката са ярки и живи, създаващи настроение.

 

НОМИНАЦИЯ 10

Земно притегляне, Волен Валентинов

Концепцията на банята се основава на теорията за земното притегляне, което се изразява в наличието на сила на взаимно привличане между всички материални обекти. В проекта изходните обекти с най-голяма маса са ваната, душ кабината Moments, санитарните продукти SimplyU и огледалото Bubles. Следвайки закона на притеглянето, тези обекти привличат най-много интериорното пространство около тях, подчинявайки останалите форми на своите собствени. Цветовата гама също е земна, естествените, тъмни тонове помагат на обектите с най-голяма гравитация да изпъкнат и да привлекат погледите върху тях.

 

НОМИНАЦИЯ 11

LZarchitecture, ISland

Идеята на “ISland” е обединяване на всички функции в едно. Мивка, тоалетна, вана и душ са събрани в една линия. Банята вече не е отделно помещение, а става елемент. Този елемент може да бъде част от всеки интериор, като остров в него, откъдето идва и името му. “ISland” се отличава със своята простота на детайла, заоблени и меки форми, характерни и за колекцията Moment на Ideal Standard. “ISland” може да бъде пригоден за всяка баня. При по-малки помещения може да се трансформира в по-малък елемент, без да губи своята визия.

 

НОМИНАЦИЯ 12

Спокойствие и релакс, Петя Емилова

Основната идея на проекта е усещането за спокойствие и релакс, толкова необходими в забързаното ежедневие. Това се постига с избраната цветова гама и естествени материали в интериорa. В проекта удачно са съчетани топ продуктите на Ideal Standard – иновативната вана Soft и санитарната керамика от колекция Tonic.

 

Победителите Баня на годината 2010

Две първи награди бяха връчени в седмия конкурс на Ideal Standard Баня на годината 2010. Победителите са LZarchitecture, в лицето на Златина и Лъчезар Данаилови с проекта "Island" и дизайнерът Николай Булев с проекта си „Nero Gold". Победителите спечелиха възможността да посетят изложението „100% Design" в London. Големите награди бяха връчени от Васил Кънев - вицепрезидент на Идеал Стандарт Интернешънъл за Източна Европа.

ISland

LZarchitecture

Nero Gold

Николай Булев

 

Спокойствие и релакс

Петя Емилова

Трета награда на журито бе присъдена на Петя Емилова за проекта „Спокойствие и релакс", която спечели уикенд за двама в луксозен SPA хотел в България. Наградата връчи арх. Албена Владимирова-Андреева.

 

H2O в Геометрия

Gemelli Design Studio

На церемонията беше връчена и традиционната награда на интернет публиката, която отиде при дизайнерите от Gemeli Design Studio – сестрите – близначки Бранимира Иванова и Десислава Иванова, за проекта „H2O в геометрия". Наградата им е уикенд за двама в луксозен SPA хотел в България и беше връчена от арх. Иван Александров. Проектът на Gemeli Design Studio събра най-много гласове в on-line гласуването на сайта на конкурса www.banianagodinata.com, където бяха публикувани снимки и представяне на 12-те номинирани проекта.

 

Извън конкурса Баня на годината Ideal Standard отново отдаде признание и на журналистите, които допринасят най-много за популяризирането на идеята за банята и за превръщането й от обикновено хигиенно помещение в специално място за изключително преживяване на тялото и духа. С журналистическа награда Ideal Standard за 2010 бе отличена редакцията на списание „Наш дом". Призът беше връчен от Нели Бенова – управляващ директор на Аpeiron Communication, на главния редактор на „Наш дом” – Антоанета Баева.

 

Сред участвалите в онлайн гласуването на случаен принцип бяха изтеглени 20 участника, които получават подарък - двуфункционален ръчен душ Senses.