Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > Баня на годината > Конкурсът до сега
18.03.2010

Баня на годината 2009

Споделяне във Facebook

За шеста поредна година бяха връчени наградите в конкурса Ideal Standard Баня на годината. Събитието се състоя на 18 март в хотел „Радисън”, в присъствието на водещи български медии.

За първи път в конкурса беше дадена възможност на архитекти и дизайнери да участват в нова категория - за 3D проекти на бани, които може и да не са реализирани, но в тях са предвидени продукти с марката Ideal Standard. В новата категория постъпиха много силни предложения, сред които бяха номинирани осем.

 

Журито, което определи най-достойните проекти в двете категории бе в състав:

На събитието беше връчена още една награда извън конкурса. Тя е за журналист, който със своя публикация, в най-голяма степен е допринесъл за популяризирането на идеята за банята и за превръщането й от обикновено хигиенно помещение в специално място за изключително преживяване на тялото и духа.

Кандидатурите бяха оценени от жури от изявени професионалисти в областта на журналистиката и PR-a. В състава му бяха Мила Вачева – редактор „Култура” на в. “24 часа”, Антоанета Салфидж – главен редактор на списание „Баня&SPA”, Валери Ценков – главен редактор на вестник „Живот и здраве”, Нели Бенова – Управляващ директор на „Apeiron Communication”, Чудомир Пенев – представител на Идеал Стандарт.

НОМИНАЦИИ В КАТЕГОРИЯ РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ

НОМИНАЦИЯ 1

В плен на светлината, Антония Илчева

В банята на Антония Илчева е закодирано, както усещането за разкош, така и желанието за релакс и наслада от простите неща. Плочките на пода, имитиращи дърво, излъчват уют и топлина, характерни само за естествените материали. Банята прелива от светлина, отразена в огледалото с вграден часовник и осветление. Изваяна като скулптура, мивката SimplyU в стил Intensive притежава силата на творение на изкуството, което намира пълния си израз точно в асиметрията. Важно място в цялостния ансамбъл на банята заема ъгловата хидромасажна вана First.

 

НОМИНАЦИЯ 2

Хармонията ражда хармония, Бани, изпълнени от Вива Инженеринг

Това е баня с ясно обособени зони: за тоалиране, за къпане и хигиена. Всеки елемент е част от удивителна хармония, гарантираща желания комфорт. В интериора властва стилът Natural на новата колекция SimplyU – чувствен, приканващ и минималистичен, носещ усещане за тишина и спокойствие. Освен мивката, шкафа и огледалото, SimplyU е и смесителят. Затварящият му механизъм е монтиран под плота и видими са само чучура и елегантната ръкохватка - авангардно технологично решение, позволяващо да се запази минималистичния дизайн.

 

НОМИНАЦИЯ 3

Близо до природата, Цветанка Боева

По всичко личи, че водещото кредо при създаването на този интериор е мотото „близо до природата”. Съчетанието на дърво с облицовка в мотиви на естествен камък в топли земни цветове, подчертават усещането за уют. В тази атмосфера продуктите от колекция Moments на Ideal Standard се чувстват на своето място, у дома си. Отделните елементи от колекцията създават цялостен ансамбъл в неповторимо съзвучие. Адмирации заслужава решението да се заложи в нишата за къпане на вградения смесител за душ Active с удобна поставка за шампоан или душ-гел.

 

НОМИНАЦИЯ 4

Пъзел, Петя Пламенова

Атмосферата на дневната е пренесенa в банята на Петя Пламенова. С ненатрапчиви акценти, като нестандартната двойна картина, симпатичния кактус, масичката и четивото „на една ръка разстояние” банята е превърната в една от стаите на дома. Тук виждаме как на практика е реализирана концепцията за тоталната баня. Пъзелът е подреден от мивка с шкаф, огледало, вана, смесител и аксесоари - всичко от колекция Moments. Модерната визия се допълва от термостатния смесител Cera Therm с вграден контрол на температурата.

 

НОМИНАЦИЯ 5

Слънчева баня, Марияна Керемидчиева

Лятото за винаги се е настанило в банята на Марияна Керемидчиева, гарантирайки топлота и слънчево настроение през цялата година. Играта на горещи цветове, заоблените обеми в керамиката, отраженията в огледалото освобождават пространството, уголемяват го визуално и създават лекота. Изборът на колекция Small осигурява оригинален и креативен дизайн, създава функционална и модерна баня, която изглежда свежо и по младежки. В зоната за къпане е заоблената душкабина Prestige, със смесител CeraMixStyle.

 

НОМИНАЦИЯ 6

Класика и модерност, Хени Шиякова

Баланс между модерните тенденции и класиката откриваме в банята на Хени Шиякова. Закачливото и сериозното, топлото и студеното изграждат хармоничния свят на този интериор. Заложено е на изчистените линии на мивката и WC комплекта от колекция Cantica на Ideal Standard. Мивката е комбинирана със смесител Active – с характерен дизайн, съчетаващ правилни геометрични форми с меки, заоблени контури. Допълнително удобство и комфорт създава подвижният душ към смесителя за умивалник.

 

НОМИНАЦИИ В КАТЕГОРИЯ 3D БАНЯ

НОМИНАЦИЯ 1

Петя Петрова

Идеята на дизайнера е банята да въздейства като „свежо събуждане”, в търсенето на което е избрана подходящата за това цветова гама. Топпродуктите на Ideal Standard разчупваt правите линии, внасяйки известна мекота в помещението. В проекта удачно са съчетани санитарна керамика Tonic със смесители Melange, огледало Bubbble и вана Connect.

 

НОМИНАЦИЯ 2

Десислава Средкова

Авторът Десислава Средкова споделя вдъхновението си от митичния тракийски певец Орфей при проектирането на тази баня. Акцентирайки на връзката между човек и природа, тя е предвидила огромен прозорец, включила е в проекта си живи растения и подходяща орнаментика. Използвала е продукти от колекция Tonic, които нежно си партнират с изключителната вана Soft.

 

НОМИНАЦИЯ 3

Студио Indesign

Авторският колектив е следвал идеята да се получи баня с различна и изчистена визия. Пространството е решено по перфектен начин с избора на колекция Cantica, душкабина Small и разкошните огледала Bubblе. Помислено е и за wellness удоволствието и релакса, чиято грижа е на хидромасажната вана Aqua.

 

НОМИНАЦИЯ 4

Волен Валентинов

Умел интериор, изкусно съчетан с естествено обкръжение. Създаден с продукти от колекцията Moments, този проект среща изчистената красота с ефективната функционалност. Композициите основно са разположени в центъра на банята, като острови, осигуряващи повече уникална и полезна площ.

 

НОМИНАЦИЯ 5

Диана Самоковлийска

Изборът на колекция Tonic за мивката, тоалетната и бидето осигурява модерно и същевременно меко и ненатрапчиво звучене на интериора. Важен щрих в проекта е иновативната вана Soft, неслучайно определяна като „ваната на бъдещето”. Адмирации за смелото решение тя да бъде поставена до прозореца.

   

НОМИНАЦИЯ 6

Петър Костов

Свръх модерно и уникално – това е резултатът от работата на дизайнера. Петър Костов е подбрал хитови продукти на Ideal Standard, като смесител за умивалник Melange в перфектен синхрон с мивката Imagine, тоалетна SimplyU, душпанел и смесител за вана от колекция Moments.

 

НОМИНАЦИЯ 7

3K студио

Просторна баня, в която има достатъчно място за всяка зона. Авторският колектив е предвидил както вана, така и място за душ, където са избрали душпанела BOP375. Без усилие в тази среда се вписват продуктите от колекция SimplyU, съчетаващи в себе си последните иновации.

 

НОМИНАЦИЯ 8

Ники Канделеро

Впечатляващ съвременен интериор, с вещ подход на дизайнера при разпределение на зоните в банята и подбора на продуктите. В реализацията на проекта се разчита на иновативното огледало Bubblе, неконвенционалната форма на мивката SimplyU, конзолни тоалетна и биде от същата колекция, както и душпанел Senses

 

Спечелилите

Категория „Реализирана баня”

В категория „Реализирана баня” победител е Цветанка Боева, за банята „Близо до природата”. Наградата е екзотична екскурзия за двама до о-в Маврициий.

 

Категория „3D проект на баня”

В категория „3D проект на баня” голямата награда и възможността да посети 12-то Бианале за архитектура във Венеция, спечели студио Indesign.

 

Награда на публиката

По традиция за свой фаворит сред номинираните гласува и интернет публиката в www.banianagodinata.com

В категорията “Реализирана баня” симпатиите на публиката спечели „Слънчевата баня” на Мариана Керимидчиева. Наградата е уикенд за двама в луксозен SPA хотел в България.

 

 

В категория „3D проект на баня” най-много гласове спечели проекта на Петя Петрова. Наградата е уикенд за двама в луксозен SPA хотел в България.

В категория „3D проект на баня” най-много гласове спечели проекта на Петя Петрова. Наградата е уикенд за двама в луксозен SPA хотел в България.

 

Наградатa за журналист

Наградата за журналист спечели Мая Янева от списание „Още за къщата”, отличена заради авторска публикация, посветена на еко дизайна в банята. Голямата награда е екскурзия за двама до Европейската столица на културата за 2010 година – Истанбул.

 

Награди за гласувалите

От участвалите в on-line гласуването на случаен принцип бяха изтеглени 20 участника. Наградата за всеки един от тях е: комплект луксозно окачване Senses 70.