Нямаш регистрация?

Регистрирай се тук!

Забравена парола
Начало > Баня на годината > Конкурсът до сега
16.02.2009

Баня на годината 2008

Споделяне във Facebook

Известни са победителите в петия конкурс "Ideal Standard Баня на годината". В категория "Семейна баня" изборът на журито е кандидатурата "Библиотека в банята и баня в библиотеката", реализирана по проект на арх. Атанас Динев. В категория "Хотелска и бизнес баня" гласовете на журито спечели "Компилация от достойнства", баня от комплекс "Долче Вита" на "Midbalkan Infrastructural Projects". 

Двата най-добри проекта получават като награда ваканция за двама до Малайзия.

Победителите бяха избрани от жури в състав Васил Кънев - вицепрезидент на "Идеал Стандарт Интернешънъл" за Източна Европа, арх. Иван Александров, арх. Албена Владимирова - Андреева, фотографът Васил Къркеланов, Мила Бехар - представител на Superbrands за България, телевизионните водещи Радост Драганова и Юлияна Дончева.

Наградата на публиката, гласувала в сайта на конкурса, в категория “Семейна баня” спечели банята на Даниела Лулчева - “Романтика и уют”.

В категория “Хотелска и бизнес баня” вотът на публиката съвпадна с избора на журито. “Компилация от достойнства”, баня от комплекс “Долче Вита” на “Midbalkan Infrastructural Projects”, спечели най-много гласове от интернет потребителите в сайта www.banianagodinata.com 

Имената на отличените бяха обявени от председателя на журито Васил Кънев, на 6 март, в София, пред представители на медиите. Тази година за първи път и журналистите имаха възможност да изберат своите бани – фаворити в конкурса. Техният вот съвпадна с този на професионалното жури и в двете категории.

Ideal Standard постави началото и на нов конкурс – за журналисти. С него се засвидетелства уважението към българските медии и ролята им за популяризирането на каузата за банята, като специално място за тялото и духа.

Победител за 2008 година е Антоанета Салфидж – главен редактор на списание “Баня и SPA”. Наградата е екскурзия за двама до австрийския град Линц - Европейска столица на културата през 2009 г.

 

НОМИНАЦИИ ЗА СЕМЕЙНА БАНЯ

НОМИНАЦИЯ 1

Фигуративност в хармония

Чрез геометричните пропорции и изваяни форми модерният дизайн присъства в банята на Албена Стефанова. Тук обединителна форма е овалът. Той присъства закачливо в елементите по стените, обхожда меките форми на керамичните продукти и обсебва голямото кръгло огледало. В съзвучие с нежните топли цветове, банята е превърната в част от ежедневната среда. Затова допринася хармоничното съчетание на амбициозен дизайн с висококачествени продукти. Удачно решение е осигуряването на повече място за съхранение на вещи, посредством обособените ниши, допълнени с удобни полици.
Собствениците са избрали красивата мивка Daylight, която благодарение на скрития си преливник е не само елегантна, но и лесна за почистване.
Овалната конзолна тоалетна от колекцията Washpoint е още един важен щрих от интериора на банята. Капакът й се вдига и спуска в едно плавно и изчистено движение, допринасяйки за цялостната хармония в банята.

 

НОМИНАЦИЯ 2

С дъх на море

В банята на Антония Илчева акцентите са в морски стил, с романтични елементи - дискретен спомен от почивката на плажа или напомняне, че лятната ваканция тепърва предстои. Домакините са избягали от излишната пъстрота, стараейки се да изберат декоративни детайли в един и същи оттенък на синьото, както и в цветовете на морето, рано сутрин при първите лъчи на слънцето. Съчетанието на бяло и синьо създава атмосфера на спокойствие и душевен мир. Категорично доверие на колекцията Washpoint на Ideal Standard – мивка, огледало, мебели, конзолна тоалетна чиния и всичко това събрано, свързано, съчетано, слято и подчинено на общата запленяваща визия на банята. Пространството за къпане е създадено с душкабината Prestige. За него е избран най-хубавият кът на помещението - под прозореца, където водата, въздухът и светлината се събират в един поток, дарявайки живителната си свежест.

 

НОМИНАЦИЯ 3

Библиотека в банята и баня в библиотеката

Смело интериорно решение. Банята, по проект на арх. Атанас Динев, е умело интегрирана в цялостната обстановка на жилището. Пространството е прецизно организирано и оптично разширено от голямото огледало и стъклена стена разделяща банята от всекидневната. Преходът от стаята към банята е плавен, съхранявайки уюта и топлината.  Банята е нещо повече от санитарно помещение. В нея дори има подходящо място за съхранение на любимото четиво, само на една ръка разстояние. 
Меките извити форми на мивката от колекцията Tonic са съчетани умело с топлината на дървото на мебелите. Душ пространството, макар и отделено с вградена душ кабина е неделимо цяло от специфичната обстановка на  банята.  Характерен стил и модерна визия.

 

НОМИНАЦИЯ 4

Геометрия на пространството

Само един поглед в банята на Даниела Лулчева е достатъчен да усетим модерното, съвременно звучене, резултат на прецизен избор на продуктите и умелото им съчетаване. Отделните елементи на колекция Moments играят с геометрията на пространството. Няма остри ръбове, а само заоблени, плавни форми и изчистен дизайн.
Широка мивка, стоящ смесител, мебел и огледало от колекцията Moments - ясно обособяват зоната за тоалиране beauty pampering. Мивката е с невидим преливник, който осигурява безупречен вид, но и допринася за лесното поддържане на чистота.
В зоната на душа, също е предпочетен иновативен смесител Moments с подвижен чучур - превключвател, осигуряващ удобство и допълнително пространство под душа. Той е истинско олицетворение на иновативността – разпределител, интегриран в чучура, керамичен механизъм multi-port Ideal Standard, присъединяване със скрити розетки и холендрови гайки.
В зоната на къпане е заложено на хидромасажната вана WWW, която спокойно може да се нарече “Домашен 5-звезден Wellness център”.

 

НОМИНАЦИЯ 5

Романтика и уют

Дух на романтика и уют властва в тази баня. Даниела Лулчева се е доверила категорично на колекция Venicе – от керамиката и смесителите до аксесоарите.  Аристократичният, непреходен дизайн на Venice, в съчетание с умело подбраните декоративни елементи допринасят за неповторимата визия на банята. 
Всеки продукт, с характерния език на своята форма и в съзвучие един с друг е заел точното си място. Погледът тръгва от смесителя с иновативната, свободно движеща се ръкохватка, преминава през нежния овал на умивалника и продължава нагоре към кръглото огледало. Пространството за къпане е обособено с модерната душкабина Prestige, отличаваща се с лесно плъзгане на вратите, благодарение на 16 броя регулируеми носещи колела.  
Съществен принос за завладяващия стил на интериора има и нетрадиционната форма на помещението и специфичното осветление, съчетани в хармонично цяло.

 

НОМИНАЦИЯ 6

Окъпана в светлина

Свръхмодерно място за релакс в собствения дом – това е банята на  Димитър Стоянов. Заложено е на хитови продукти на Ideal Standard, последна дума на дизайнерската мисъл. Адмирации заслужава удачното съчетание на колекциите Imagine и Moments, плюс хидромасажната вана WWW. Банята буквално се къпе в изобилие от светлина. Тя влиза свободно от прозореца, обогатява се от осветителните тела, отразява се от внушителното огледало Imagine и се разпръсква в просторното помещение, изпълвайки даже и душкабината. Интериорът  е изпипан до последния детайл - конзолни тоалетна и биде, мивка с безупречен вид, благодарение на скрития преливник Ideal Flow, шкаф и огледало – всичко това избрано от колекция Imagine.  Комбинацията се допълва със смесители и аксесоари Moments. 
Специално място е отредено и на елегантно заоблената душкабина с хидромасажен панел Moments, който предлага разнообразие от водни струи, умножаващи  удоволствието от душа. 
В банята си домакините разполагат и със собствен wellness център, доставящ безкрайна наслада за тялото и духа. Това на практика са си осигурили, избирайки WWW - първата в света хидромасажна вана, съчетаваща хидромасажни дюзи, с дюзи за сух масаж,  гарантиращи пълноценен масаж на цялото тяло.

 

НОМИНАЦИЯ 7

Свят в цвят

В тази баня естественото осветление се оказва напълно излишно. Тя е завладяна от огнените слънчеви лъчи, бликащи от стените, в комбинация с флорални мотиви, съчетани с ослепителното бяло на санитарния порцелан. Създадена е среда, която стимулира сетивата и освобождава безпрепятственото проникване на позитивна енергия. Г-н Минов е избрал колекция Moments. Отделните й елементи са неразделна част от цялостната композиция и удачно омекотяват изказа, укротявайки  огненото излъчване на тази баня. Мивката с невидим преливник въздейства приятно с пластичните си форми. Шкафът, монтиран под нея, приема също тази форма и заедно образува едно хармонично цяло. 
В зоната за къпане блести изящният смесител за вана/душ Moments, който е истинско доказателство, че “формата следва функцията”. Естествено продължение на смесителя се явява душ компплектът Senses – с много функции, удобен за контролиране на струята и лесен за почистване.  Аксесоарите, също от колекция Moments, допълват хармоничната картина на банята на Петър Минов

 

НОМИНАЦИЯ 8

Иновативност и класика

Банята на Радослав Петров осигурява спокойствие и разтоварване в луксозна атмосфера. Въпреки нетипичното и не много широко помещение, собственикът е успял да създаде стилна баня, съчетаваща иновативни продукти и класически дизайн. 
Изборът на изключителния хидромасажен панел Moments e проява на вещия подход и изискан вкус на собствениците на тази баня. Той съчетава красота с технологии – ултраплосък душ панел с повърхност – полиран алуминий, с хидромасажни дюзи, термостатен смесител и ръчен душ. Разположен е в, забележителната с новаторския си дизайн, душкабината 8mm. Елегантна рамка от хромиран алуминий увеличава стабилността и безопасността, като в същото време придава изискана визия на душкабината. Закаленото 8-милиметрово стъкло е преминало специална обработка, за да издържа по-дълго и да се почиства по-лесно. Залепено директно към профила, стъклото създава цялостен завършен видна душ кабината. Пространството за къпане се отразява в огледалото Essе, което е с вградено осветление. Единият източник на светлина е предназначен за помещението, а другият – за самото огледало. 
Изборът на мивка от колекция е Avance и смесител Active говори за ергономичен подход , съчетан с търсенето на хармония и мекота в изказа. Една спокойна атмосфера, която умиротворява сетивата и осигурява максимален комфорт за собствениците на тази баня.

 

НОМИНАЦИИ ЗА ХОТЕЛСКА И БИЗНЕС БАНЯ

НОМИНАЦИЯ 1

Компилация от достойнства

Изисканият стил на тази баня е постигнат благодарение на съчетанието на различни иновативни продукти на Ideal Standard. Мивката е Imagine, разположена върху полуостров, комбинирана със стенен шкаф от същата колекция, с двустранно огледало и осветление. 
За зоната за къпане е избрана вана от новата колекция на Ideal Standard – First, която съчетава изискан дизайн и функционалност. Създадена с идеята за удобство и лесен достъп за всички поколения, включително деца и възрастни хора, First e с височина 7 см по-малка от стандартната вана. Скритият преливник и иновативният магнитен механизъм на отводнителната система придават на дизайна по-изчистен вид и допринасят за увеличаване на вътрешната площ на ваната.
Необикновените смесители Alfiere, със своите ярки форми и изключителна функционалност заемат специално място в банята. Нетрадиционно разположеният странично чучур може да се движи нагоре – надолу и да насочва струята в желаната посока. Всеки сам управлява своя комфорт.

 

НОМИНАЦИЯ 2

Ансамбъл в съзвучие и ритъм

Създадена с вкус, креативност и находчивост тази баня звучи очакващо, предразполагайки към приятни мигове. Решението за керамиката е Imaginе – мивка, конзолни тоалетна чиния и биде, цялостен ансамбъл, в съзвучие и ритъм. При Imaginе властват овалните линии, без ъгли и недостъпни места, което гарантира безупречна визия, но и лесно почистване. Сериозно достойнство на тази баня е и душкабинатa Prestige. Със закалено стъкло, с дебелина 6 мм, с лесно плъзгащи се врати, благодарение на регулируеми носещи колела, със силиконови уплътнители с вградена магнитна лайсна за плътно прилепване на вратата към профила.

 

НОМИНАЦИЯ 3

Представи си

Атмосферата на тази баня е сътворена изцяло опирайки се на предимствата на колекция Imagine. Представете си, как пространството се пренарежда, банята се преобразява, елементите намират точните си места, следвайки неповторимата логика. Това е постигнато с лекота, разчитайки на Imagine – не само колекция, а начин на мислене, вид общуване, родено от сливането на материали, форми и линии. И всичко постигнато в премерен ритъм, в желаната хармония. 
Мебелите в червен лак, с врати, снабдени с механизъм за автоматично затваряне, си кореспондират по най-добрия начин с меките линии на мивката. Съвсем на място идва и изборът на конзолната тоалетна чиния - естетично, функционално, удобно, практично и гарантиращо най-лесната поддръжка на чистота.

 

НОМИНАЦИЯ 4

Лукс и бизнес стил

Лукс и стилен дизайн в типична бизнес атмосфера, в резултат на умело подбраните продукти на Ideal Standard. Комбинацията на всички елементи създава балансиран образ на една изискана обстановка. 
WС комплект Europa с меки обтекаеми форми внася модерен и свеж вид. Отлично се вписва в този интериор и мивката Motion. С широкия си плот тя осигурява нужното удобство при ползване на тоалетните принадлежности. Комбинирана е със смесител CeraSprint New на Ideal Standard. Съчетал в себе си иновативен дизайн и перфектна технология, CeraSprint New подхожда напълно на всеки съвременен интериор.

 

Спечелилите

Kатегория "Семейна баня"

В категория "Семейна баня" изборът на журито е кандидатурата "Библиотека в банята и баня в библиотеката", реализирана по проект на арх. Атанас Динев.

Като смело интериорно решение с характерен стил и модерна визия може да се определи банята по проект на арх. Атанас Динев. Тя е умело интегрирана в цялостната обстановка на жилището, като пространството е прецизно организирано и оптично разширено от голямото огледало и стъклена стена разделяща банята от всекидневната. Преходът от стаята към банята е плавен, съхранявайки уюта и топлината. В банята е предвидено и подходящо място за съхранение на любимото четиво, което подсказва, че това място не е просто санитарно помещение. Меките извити форми на мивката от колекцията Tonic на Ideal Standard са съчетани умело с топлината на дървото на мебелите. Душ пространството, макар и отделено с вградена душ кабина, е неделимо цяло от специфичната обстановка на  банята.  

 

Категория "Хотелска и бизнес баня"

В категория "Хотелска и бизнес баня" гласовете на журито спечели "Компилация от достойнства", баня от комплекс "Долче Вита" на "Midbalkan Infrastructural Projects".

Изисканият стил на тази баня е постигнат благодарение на съчетанието на различни иновативни продукти на Ideal Standard. Мивката Imagine е комбинирана със стенен шкаф от същата колекция, с двустранно огледало и осветление. За зоната за къпане е избрана вана от новата колекция на Ideal Standard – First, която съчетава изискан дизайн и функционалност. Ваната е създадена с идеята за удобство и лесен достъп за всички поколения, включително деца и възрастни хора, затова е със 7 см по-ниска от стандартната вана. Скритият преливник и иновативният магнитен механизъм на отводнителната система придават на дизайна по-изчистен вид и допринасят за увеличаване на вътрешната площ на ваната. Необикновените смесители Alfiere, със своите ярки форми и изключителна функционалност, заемат специално място в банята. 

 

Наградата на публиката

Наградата на публиката, гласувала в сайта на конкурса, в категория “Семейна баня” спечели банята на Даниела Лулчева -  “Романтика и уют”. 

С дух на романтика и уют се отличава тази баня. От керамиката и смесителите до аксесоарите, Даниела Лулчева се е доверила изцяло на колекция Venicе. Аристократичният дизайн на Venice и умело подбраните декоративни елементи допринасят за неповторимата визия на банята. Смесителят с иновативната, свободно движеща се ръкохватка се прелива в нежния овал на умивалника и продължава нагоре към кръглото огледало. Пространството за къпане е обособено с модерната душкабина Prestige, отличаваща се с лесно плъзгане на вратите, благодарение на 16 броя регулируеми носещи колела.  Съществен принос за завладяващия стил на интериора има и нетрадиционната форма на помещението и специфичното осветление, съчетани в хармонично цяло.

В категория “Хотелска и бизнес баня” вотът на публиката съвпадна с избора на журито. “Компилация от достойнства”, баня от комплекс “Долче Вита” на “Midbalkan Infrastructural Projects”, спечели най-много гласове от интернет потребителите в сайта  www.banianagodinata.com

 

Награди за гласувалите

От участвалите в on-line гласуването на случаен принцип бяха изтеглени 20 участника. Наградата за всеки един от тях е: комплект луксозно окачване за баня Senses 90.